Pyszny deser, do którego wykorzystamy mrożone owoce. Znakomity o tej porze roku, kiedy ze świeżymi owocami krucho. Cranachan jest tradycyjnym szkockim deserem ze śmietany, owoców, najczęściej malin, płatków owsianych i whisky. Mój przepis jest zmodyfikowanym przepisem Jamiego Olivera. Wymaga wcześniejszego przygotowania owoców, ale poza tym robi się go bardzo szybko. Sukces murowany, goście za każdym razem są zachwyceni. Jeśli będziecie go dawać dzieciom trzeba zrezygnować z whisky. W wersji "dziecięcej" też jest bardzo smaczny.
Owoce, których używam to gotowa mieszanka mrożonych owoców jagodowych (truskawki, maliny, wiśnie i czarna porzeczka). Do tego jeśli mam więcej osób przy stole dosypuję trochę mrożonych malin i wiśni. Pomarańcze, miód i rozmaryn dają owocom cudowny aromat. Myślę, że może to być też pomysł na pyszne, niedzielne śniadanko?
Potrzeba:
paczkę (450 g) mrożonych owoców jagodowych + trochę mrożonych malin i wiśni
skórkę i sok z jednej pomarańczy
gałązkę rozmarynu
2 łyżki miodu
250 ml śmietany kremówki 30 %
opakowanie jogurtu, najlepiej greckiego o niskiej zawartości tłuszczu
2 czubate łyżki cukru pudru
trochę whisky (2-3 łyżki)
3 ciasteczka Digestive
100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
50 g cukru brązowego
50 g masła
Zamrożone owoce wrzucamy do rondelka, dodajemy sok i skórkę startą z pomarańczy, miód i gałązkę rozmarynu. Owoce doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy chwilkę dopóki się nie rozmrożą. Nie powinno się ich gotować dłużej, bo nie będą tak smaczne. Wyjmujemy je łyżką cedzakową do miski, a pozostały sok gotujemy na dość dużym ogniu, póki nie zredukuje się do gęstego syropu. Trwa to około 10 minut. Pamiętamy o mieszaniu, bo łatwo może się przypalić. Jeśli w międzyczasie owoce w misce puszczą jeszcze trochę soku dolewamy go z powrotem do garnka. Usuwamy gałązkę rozmarynu i syropem polewamy owoce. Chłodzimy kilka godzin. Na przynajmniej godzinę dobrze jest wstawić je do lodówki.
Owoce przekładamy do szklanego naczynia. Można też zrobić niewielkie porcje w szklanych pucharkach, miseczkach albo szklankach.
Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier, jogurt i na końcu whisky.
Rozkładamy masę na owocach.
Posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Masło roztapiamy na patelni. W tym czasie w misce mieszamy suche płatki z brązowym cukrem. Kiedy masło się roztopi wsypujemy płatki z cukrem i mieszając czekamy, aż cukier pokryje płatki złotym karmelem.
Posypujemy płatkami nasz cranachan i podajemy.
A z profilu wygląda on tak.
Jest naprawdę pyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz