sobota, 25 lutego 2012

Łosoś w buraczkach

Przepyszna przystawka. Przepis Jamiego Olivera. Jamie Oliver to jeden z moich ulubionych współczesnych kucharzy. Jego przepisy są znakomite i smakowite. Kolekcjonuję i książki i przepisy, które pojawiają się w prasie, oglądam programy telewizyjne i buszuję po jego stronie internetowej. Nie trafiłam do tej pory na przepis, który by mi nie wyszedł.
Łosoś w buraczkach to świetna przystawka z wędzonego łososia. Robię ją często i zawsze goście są zachwyceni. Oczywiście jest to jeden z przepisów ekspresowych. Potrzebujemy około 10 minut i danie gotowe. Świeże zioła, którymi posypujemy łososia są obowiązkowe. I pięknie wyglądają i wspaniale smakują. Do tego świeża bagietka, dobre masło i białe wino, albo musujące jak ma być bardzo wytwornie.

Potrzeba:

na 4-6 osób
300-400 g dobrego wędzonego łososia (np. szkockiego)
słoik marynowanych buraczków
100-150 ml śmietany 30 %
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
oliwa z pierwszego tłoczenia
listki świeżych ziół: mięty, estragonu, zielonej pietruszki 
sól morska, pieprz


Łososia układamy na ładnym półmisku, rozrywając plasterki na mniejsze kawałki i rozrzucając je fantazyjnie. Buraczki kroimy w plasterki, lub mniejsze kawałki i rozsypujemy na łososiu.
W małej miseczce mieszamy śmietanę z solą, pieprzem, skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Sok powoduje, że śmietana gęstnieje i robi się podobna do twarożku, o to chodzi. Dodajemy 1-2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Polewamy sosem łososia i posypujemy listkami ziół. Podajemy od razu. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mam pytanie, czy zamiast śmietany mogę użyć gęstego jogurtu greckiego??

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że tak. Chociaż wtedy dałabym mniej soku z cytryny, bo jogurt sam z siebie jest kwaśny.
    Śmietana ma tę zaletę, że po dodaniu soku zmienia się w bardzo gęsty pyszny sos. Jogurt ma trochę inną konsystencję.
    Jednak w kuchni zawsze trzeba próbować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń