Świetne danko, do którego wykorzystamy resztki mięsa z kurczaka, najlepiej z rosołu. Przepis z pewnością zachwyci małe dziewczynki, ponieważ pochodzi z książki "Gotuj z Tianą". Tiana to bohaterka bajki Disney'a "Księżniczka i żaba". Dziewczynki na pewno będą wiedziały o kogo chodzi. Rzecz dzieje się w Nowym Orleanie, a książka przeznaczona jest dla małych kucharek, ale ma bardzo fajne przepisy i tym samym zachęca, żeby gotować z dzieckiem.
Moja zapiekanka spotkała się z bardzo dużym entuzjazmem wśród moich domowników. Jest to danie typowe dla kuchni amerykańskiej. Bułeczki, które pieczemy na wierzchu to miła odmiana dla makaronu czy ziemniaków.
Potrzeba:
3 łyżki masła
1 dużą lub 2 mniejsze cebule
1 łodygę selera naciowego
2-3 łyżki mąki
1 1//2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
1 1/2 szklanki mleka
po pół łyżeczki suszonej szałwii i tymianku
mięso z gotowanego kurczaka, co najmniej 2,5 szklanki
mała puszka kukurydzy
puszka marchewki z groszkiem
sól, pieprz
na bułeczki:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
pół kostki zimnego masła
1/4 szklanki mleka
Na dużej patelni roztapiamy masło i dusimy parę minut posiekaną w kosteczkę cebulę i seler.
Posypujemy mąką, dodajemy bulion i mleko cały czas mieszając ubijaczką.
Dodajemy zioła, pokrojone w kostkę mięso kurczaka i warzywa. Gotujemy jeszcze parę minut.
Smarujemy masłem formę do zapiekania i przekładamy do niej mięso z sosem.
Przygotowujemy bułeczki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy pokrojone w kawałeczki masło i mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ja robię to po prostu w mikserze.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1,5 cm i przy pomocy małej szklanki lub kieliszka wycinamy bułeczki. Nie mogą być za duże.
Układamy bułeczki na wierzchu masy mięsnej. Tak jak na zdjęciu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) około 30 minut. Bułeczki muszą się ładnie zrumienić.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy około 10 minut i dopiero podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz